HOOGEVEEN - Enrico Rossi heeft zondag de eerste editie van de profklassieker Dwars door Drenthe gewonnen. De Italiaan uit de formatie Ceramiche Flaminia versloeg in de straten van Hoogeveen medevluchter Arnoud van Groen in de sprint.

Coen Vermeltfoort, de winnaar van 2008, won de sprint van het eerste peloton en werd daarmee derde. Van Groen reed op de laatste beklimming van de VAM-berg alleen weg, maar kreeg Rossi korte tijd later in zijn wiel.

''Toen wist ik dat ik het niet op een sprint aan moest laten komen, want die jongen wint ook massasprints. Ik spaarde me voor een ultieme uitval in de laatste kilometer, maar hij wist net voor de streep weer in mijn wiel te komen. Toen was het gelopen.''

''Het was een gok om met hem naar de streep te rijden, maar mijn ploeggenoten zaten nu eenmaal ook niet al te fris meer in de groep daarachter'', legde Van Groen uit.

Ongarato

Zaterdag won Alberto Ongarato namens Vacansoleil de Ronde van Drenthe. Rossi boekte in Hoogeveen zijn eerste zege van het seizoen.

''Ik rijd graag in Noord-Europa en heb nog eens laten zien dat ik meer ben dan een sprinter alleen. Toen ik Van Groen net voor de streep te pakken had, wist ik dat de winst binnen was.''