AMSTERDAM - Robert Gesink doet volop mee om de eindzege in de Ronde van Baskenland. De Nederlander eindigde donderdag als derde in een zware bergrit en staat slechts een seconde achter Alejandro Valverde, de leider in het algemeen klassement.

Gesink reed in de slotklim van de koninginnenrit een elitegroep aan gort om vervolgens maar nipt te worden geklopt. "Hier kan ik wel wat mee de komende dagen", reageerde hij op de website van zijn ploeg.

"Dit was voor mij een bevestiging van wat ik al wist. Het gaat hier de gehele week al goed, maar dit was toch de meest serieuze test en daar kan ik in dit stadium van het seizoen zeer tevreden mee zijn. Het liep goed en ging lekker. Ik ben nooit in het rood geweest."

Geen tijd verliezen

Hoewel hij slechts op een tel van de leiderstrui staat, droomt Gesink nog niet hardop. Al gaat hij wel voor het maximaal haalbare. "Ik moet vrijdag proberen geen tijd te verliezen en misschien kan ik wel profiteren van een mindere dag van de anderen. Ik ken de finale. Daar kan best weer wat gebeuren."

De etappekoers wordt zaterdag afgesloten met een tijdrit. Gesink: "De tjdrit van zaterdag komt pas na de volgende etappe aan de orde. Eerst zien hoe we er dan voorstaan."