SCHOTEN - Het was zijn eerste grote doel. Theo Bos keek uit naar de Scheldeprijs, de koers met menig topsprinter op de erelijst.

''Het is interessant om te weten waar je staat'', sprak hij voor de start in Antwerpen.

Vijf uur later, nadat de Amerikaan Tyler Farrar de massasprint overtuigend had gewonnen, resteerde voor Bos woensdag een harde conclusie: ''Ik heb niet eens mee kunnen sprinten.''

Proces

Bos wist na afloop zijn teleurstelling over de 31e plaats aardig te verbergen. De Hierdenaar sprak van een proces waarin hij zit.

''Ik moet niet te veel naar uitslagen kijken, ik ben tevreden over mijn ontwikkeling.'' Feit was dat zijn ploegleider bij Cervélo, oud-sprinter Jean-Paul van Poppel, vooraf duidelijk was geweest over de ambities.

''Het gaat vandaag in onze ploeg om Theo en om niemand anders.'' De ervaren Brit Roger Hammond keek in de laatste kilometer maar eens om maar zag dat zijn ploeggenoot Bos al lang de aansluiting verloren had.

Aanloop

Bos zei veel geleerd te hebben. In Qatar, waar hij dit jaar voor het eerst de topsprinters tegenkwam, ontdekte de voormalig wereldkampioen op de baan, dat het niet alleen op snelheid aankomt.

Van Poppel, onder meer twee keer winnaar van de Scheldeprijs, begeleidt zijn pupil in het leerproces dat woensdag een vervolg kreeg.

''Hier leer ik dat de sprint voor een groot deel al gemaakt wordt nog voordat hij begint. Op 2, 3 kilometer worden de posities bepaald, dan valt de helft al af.''

Geluk

Bos behoorde bij de verliezers. Dat deed zeer. ''Ik zat niet goed en het lukte me ook niet om op te schuiven. Ik baal ervan dat ik niet mee heb kunnen sprinten. Als je wat sterker bent heb je misschien ook net dat beetje extra geluk."

"Op de baan lukte het de eerste jaren ook niet altijd. Het heeft alles met ervaring te maken, terwijl je ook met je ploeg een ingespeeld geheel moet vormen.''

Pijn

De ploeg Garmin liet zien hoe dat wel moest. Farrar reed zondag ondanks een val een uitstekende Ronde van Vlaanderen, voelde zich maandag naar eigen zeggen 'alsof er een trein over me heen was gereden' en zag woensdag af.

''Maar het team heeft zo geweldig voor me gewerkt. Ik werd perfect naar voren gebracht en in zo'n laatste kilometer voel je de pijn ook niet meer.''

Doorbraak

Farrar is inmiddels een erkend finisher die in de grote ronden de strijd zal aangaan met sprintkanon Mark Cavendish. Bos klopte de Brit in de Ronde van Murcia maar moet voor het 'grote werk' voorlopig geduld opbrengen.

''Als hij hier wint zou dat een doorbraak betekenen, maar over zijn ontwikkeling ben ik hoe dan ook tevreden'', had Van Poppel vooraf gezegd. Bos beaamde het laatste: ''Ik zit in een proces en raak niet in paniek.''