VIANA - Alejandro Valverde heeft dinsdag zijn tweede ritzege op rij behaald in de Ronde van het Baskenland. De kopman van Caisse d'Epargne was in de straten van Viana de sterkste in de massasprint.

De Spanjaard klopte in de spurt de Rabobank-wielrenner Oscar Freire. Maandag kwam Freire als eerste over de streep bij de eerste rit, maar werd de Spanjaard naderhand gedeklasseerd omdat hij te veel van zijn lijn zou zijn afgeweken.

Daardoor kwam de overwinning terecht bij Valverde, die hevig verontwaardigd een protest had ingediend bij de jury. Amper 24 uur later bewees Valverde dat hij ook zonder steun van de officials een ritzege kon boeken.

Valverde behield vanzelfsprekend ook de leiding in het algemeen klassement.

Tweede etappe

De tweede etappe van Zierbena naar Viana was 217 kilometer lang maar daar lieten Michael Rogers, Amets Txurruka en Alberto Benitez zich niet door afschrikken.

Al na 28 kilometer ging het trio op avontuur. Zo'n 190 kilometer verderop werd Rogers als laatste van de vluchters ingelopen. In de slotfase werd het tempo hoog gehouden door de manschappen van Rabobank (Freire) en Lampre (Damiano Cunego).

Ze legden het tempo zo hoog dat demarreren schier onmogelijk was. Zelfs een erkende hardrijder als de Brit Bradley Wiggins kon het met zijn demarrage in de slotkilometer niet bolwerken.

'Gebrand'

Een massaspurt was onafwendbaar. Daarin was Valverde duidelijk sterker dan Freire. ''Na alles wat maandag is gebeurd, was ik gebrand op de overwinning'', reageerde Valverde.

''Ik ben vroeg de sprint begonnen, omdat het laatste rechte eind nog aardig omhoog ging en Freire op mijn hielen zat. Maar het was een duidelijke zege.''

Het was voor Caisse d'Epargne de tweede overwinning van de dag. Eerder deze dinsdag kwam ploeggenoot Luis Leon Sanchez als eerste bij de finish in de openingsrit van de Omloop van de Sarthe.