AMSTERDAM - Oscar Freire passeerde maandag als eerste renner de finish in de openingsetappe van de Ronde van Baskenland.

De jury zette de Spanjaard van Rabobank echter terug naar de tweede plaats in de uitslag vanwege onreglementair sprinten. Alejandro Valverde werd dagwinnaar.

Freire gaf na afloop toe van zijn lijn te zijn afgeweken, maar vond het besluit van de jury te ver gaan. "Ik heb Valverde nooit gezien", vertelde de sprinter op Rabosport.nl. "Hij wilde me ineens passeren toen ik al naar links was gegaan. Op dat moment week ik niet meer af", vervolgde hij.

Uitdaging

De komende dagen zijn er voor Freire nog meer kansen op etappewinst. "Dinsdag en woensdag zijn de finales iets minder lastig, maar is het weer wel moeilijker voor de ploeg om de koers te controleren. Maar de vorm is heel goed en ik wil de uitdaging hier best aan gaan."

Frans Maassen reageerde verontwaardigd op het jurybesluit. "Ons is onrecht aangedaan", aldus de ploegleider. "Als dit de norm wordt, zullen nog weinig massasprints op de weg worden beslist, maar de meerderheid van achter de groene tafel."

"In de Tirreno won Boasson Hagen op soortgelijke wijze de slotetappe, maar daar bleef die uitslag wel staan. Het is pure willekeur."