MONTMELO - De Spaanse wielrenner Joaquim Rodriguez heeft zondag de Ronde van Catalonië, deel uitmakend van de ProTour, op zijn naam geschreven.

De Catalaan, rijdend voor Katoesja, bleef ook na de zevende etappe zijn landgenoot Xavier Tondo en de Est Rein Taarameae in het eindklassement voor.

De slotetappe van Sant Cugat del Valles naar het raceciruit bij Barcelona leverde een zege op voor de Argentijnse sprinter Juan Jose Haedo.

Hij versloeg de Duitser Robert Förster en de Ier Nicolas Roche.

Vlucht

Rodriguez (30) werkte in het verleden lang voor Alejandro Valverde, maar vertrok eind vorig jaar naar Katoesja. De kleine Spanjaard nam woensdag de leiding in Catalonië, na een geslaagde vlucht met landgenoot Tondo.

Hij verdedigde de voorsprong van 10 seconden op Tondo daarna zonder problemen. Zaterdag finishte Rodriguez zelfs als derde in de sprint van een grote groep in Barcelona, waar de Fransman Samuel Dumoulin de zege naar zich toetrok.

Vrijheid

''Koersen in Catalonië motiveert me altijd extra, omdat ik hier in de buurt woon. De eindzege is echter veel belangrijker voor me''', zei Rodriguez, die werd opgewacht door vrouw en zoon Pablo.

De verandering van werkgever had hem goed gedaan, zei de voormalig Spaans kampioen. ''Ik krijg nu veel meer vrijheid. In het verleden mocht ik niet mee in een aanval, waaraan ik nu de leiding in het algemeen klassement te danken had.''

Michel Kreder was de beste Nederlander in de ronde. De 22-jarige renner van Garmin, zondag 24e in de afsluitende etappe, reed in veel etappes vooraan mee. In het eindklassement bezette de bij de Rabobank opgeleide coureur zondag de zevende plaats op 1 minuut en 21 seconden van Rodriguez.

Indruk

Ook Pieter Weening en Laurens ten Dam van de Rabobankploeg lieten in Catalonië een goede indruk achter. Weening belandde in het eindklassement op de zeventiende plaats.

Ten Dam, die zijn rentree maakte, werd 28e. Tegenvaller voor de Rabo's was het uitvallen van de Rus Denis Mentsjov, die donderdag niet verder kon door problemen met zijn luchtwegen.