KOPENHAGEN - Op de dag dat zijn werkgever Cofidis bekendmaakte twee jaar langer door te gaan met de wielerploeg reed Teun Mulder bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Kopenhagen de race van zijn leven.

Het leverde de sprinter uit Zuuk de wereldtitel op de kilometer tijdrit op en wellicht een nieuw contract. Het was zijn derde regenboogtrui.

Mulder kwam tot een tijd van 1.00,341. Nooit was iemand op zeeniveau sneller. ''Ik finishte, zag de tijd en dacht: waar haal ik dit vandaan? Het is ongelooflijk, de race van mijn leven.''

In schaduw Bos

Hoewel hij al in 2005 de wereldtitel op keirin veroverde en drie jaar later in Manchester ook al de beste van de wereld was op de kilometer tijdrit bleef Mulder (28) lang in de schaduw van Theo Bos.

Hij zag de voormalig wereldkampioen sprint na de Spelen van 2008 overstappen naar de weg en verloor daarmee behalve een trainingsmaat ook een inspirator.

''We hebben gisteren nog gebeld. Theo zit in België voor Gent-Wevelgem. Ik was teleurgesteld over de keirin. We hebben die wedstrijd even doorgenomen maar vooral ontspannen bijgekletst.''

Lastige winter

De post-olympische winter was een lastige geweest voor Mulder. Wielerbond KNWU wilde op de baan een nieuwe weg in slaan, maar ging uiteindelijk bij gebrek aan opvolgers verder met Peter Pieters, die in zijn hoofd al afscheid had genomen.

De grondlegger van de Nederlandse baansuccessen was de jaren ervoor eigenlijk al te druk geweest om nog voldoende aandacht aan de sprinters te besteden. De ingehuurde Tsjech Pavel Buran, een oud-sprinter, werd amper serieus genomen.

Mulder legde contact met wielerploeg Cofidis en kon tot zijn eigen verrassing aan de slag met de Franse topsprinters Kevin Sireau en Francois Pervis.

Hij zag bovendien de Duitse sprinttrainer René Wollf in dienst treden bij de KNWU waarmee het sprintkamp zich eindelijk weer serieus genomen voelde.

Samenwerking vers

De samenwerking is nog vers. Het ging vrijdag in de Ballerup Super Arena te ver een essentieel deel van het succes aan Wolff toe te schrijven.

Maar de voormalig wereldkampioen sprint heeft hoe dan ook zijn waarde gehad de afgelopen tweeënhalve maand voor Mulder, net als zijn werk met de Fransen.

''Ik heb heel veel 500 meters getraind en aan mijn start gewerkt. Ik had gehoopt op een medaille, maar met zo'n tijd had ik geen rekening gehouden.''

Mulders toernooi zit erop in Kopenhagen. Donderdag had hij al in samenspraak met Wolff beslist niet op de sprint uit te komen.

Focussen

''Ik wilde me helemaal focussen op deze race. Het heeft zeker geholpen. Ik wilde alles eruit gooien vandaag.''

Nadat de Fransman Michaël D'Almeida, tweede in 1.00,884, was gefinisht en titelverdediger Stefan Nimke als laatste niet aan de tijd van Mulder was gekomen, volgde de ontlading.

Tranen, een omhelzing met Wolff en de begeleiders, Mulder was even van de wereld. ''Ik heb moeilijke weken achter de rug en de vierde plaats op de keirin was toch eigenlijk ook een teleurstelling."

"Ik wilde in Kopenhagen een medaille pakken, nu sluit ik af met goud. Het is bizar. Dit is een moment om in te lijsten.''