MACERATA - Michail Ignatiev heeft maandag de zesde etappe van de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico gewonnen.

De 24-jarige Rus uit de Katoesja-ploeg hield aan het einde van de korte rit over 134 kilometer tussen Montecosaro en Macerata de klassementstoppers net van zich af.

Op enkele seconden kwam de Italiaan Stefano Garzelli als tweede over de streep. Robert Gesink finishte als vierde.

De Italiaan Michele Scarponi, zesde in de etappe, hield de leiderstrui in bezit. Garzelli naderde hem tot op 2 seconden. Gesink staat vijfde op 27 tellen. Dinsdag wordt de Tirreno-Adriatico afgesloten.

Kopgroep

Ignatiev maakte deel uit van een kopgroep van twaalf, die al vroeg in de etappe op avontuur ging. Tot de vluchters behoorden ook de Nederlander Martijn Maaskant en de Duitser Paul Martens uit de Rabo-ploeg.

Martens was de best geklasseerde van de aanvallers, die een maximale voorsprong van zo'n 5 minuten kregen.

Slotfase


In de slotfase, waarin een pittige klim was opgenomen, trok Ignatiev ten aanval. Achter hem raapte een jagend eerste peloton steeds meer vluchters op. De Rus bleef in de straten van Macerata echter overeind.

Garzelli deed op de steile slotklim nog een aanval op de leiderspositie van Scarponi. De Italiaan finishte op 5 seconden als tweede en pakte daarmee zes bonificatieseconden.

Scarponi moest een klein gat toestaan en constateerde na het passeren van de streep dat hij de leiderstrui nog net had veiliggesteld.

Net tekort

Ploegleider Frans Maassen van de Rabo-formatie zag dat zijn ploeg net tekort kwam voor de dagzege.

''Eigenlijk hadden wij drie kansen. Met Paul Martens hadden we een sterke renner in de kopgroep. Ik was wel enigszins verbaasd dat die vijf minuten voorsprong kreeg, want Paul stond goed geklasseerd. Ignatiev heeft zich de eerste tachtig, negentig kilometer gespaard. Slim van hem.''

Achter de koplopers reed een grote groep, waarin ook Gesink en de Spanjaard Oscar Freire namens de Rabo-ploeg zaten.

''Vantevoren hadden we gehoopt dat Oscar hier iets zou kunnen. Hij begon wat ziekjes aan de ronde, maar is elke dag sterker geworden. Hij begon nog wel vooraan aan de slotklim, maar op minder dan 500 meter voor de streep brak hij toch'', keek Maassen terug.

Gesink

Gesink bleef over als kandidaat voor de dagzege.

''Helaas zat er voor ons net geen overwinning in, maar Robert bewijst zich dagelijks hier. Met de jongerentrui voor Robert lijken we een leuke prijs binnen te slepen'', aldus Maassen. Volgens de ploegleider kan de slotrit dinsdag ondanks de vlakke finale toch hectisch worden.

''Garzelli staat slechts twee seconden achter Scarponi. Bonificatieseconden kunnen bepalend zijn.''