COLMURANO - Enrico Gasparotto heeft zondag de vijfde etappe van de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico gewonnen. De Italiaan van Astana was in Colmurano de snelste van een kopgroep van vier voor zijn landgenoot Stefano Garzelli.

Robert Gesink eindigde niet veel later als zesde. In het algemeen klassement behield de Italiaan Michele Scarponi de leiding, Gesink klom naar de vijfde plaats en leidt bovendien het jongerenklassement.

Gasparotto was in de finale van de door de weersomstandigheden iets ingekorte rit aanvankelijk met Juan José Oroz op weg naar Colmurano waar kort voor de finish een pittig klimmetje wachtte.

De Spanjaard moest echter lossen waarna Gasparotto gezelschap kreeg van ploeggenoot Maksim Iglinsky, wereldkampioen Cadel Evans en de Italiaan Stefano Garzelli.

Sprint

In de sprint bleek Gasparotto de snelste. Garzelli deed goede zaken voor het algemeen klassement waarin hij Scarponi tot op 10 seconden naderde. Iglinsky is daarin derde, Gesink dus vijfde op 27 seconden.

''We wisten dat dit de belangrijkste rit voor het klassement was'', vertelde ploegleider Frans Maassen na afloop. ''Gelukkig liet Robert zien erg goed te zijn.'' Zaterdag was Gesink ook al voorin toen Scarponi de rit won en de leiderstrui opeiste. De Rabo-kopman kwam als zevende over de streep in Chieti.

Lastige slotklim

''Deze slotklim was erg lastig'', oordeelde Maassen zondag. ''Je zag de koplopers ook behoorlijk stilvallen. Vooral in het tweede deel was Robert sterk. Jammer dat de laatste kilometer weer wat minder steil was en hij niet kon aansluiten.''

Maandag wacht het peloton een korte maar opnieuw lastige rit van Montecosaro naar Macerata. Tirreno-Adriatico eindigt dinsdag.