TOURRETTES-SUR-LOUP - De Spaanse wielrenner Xavier Tondo heeft zaterdag de zesde etappe van Parijs-Nice gewonnen. Tondo van de Cervélo-ploeg kwam na 220 kilometer van Peynier naar Tourrettes-sur-Loup alleen aan.

Kort na hem was de Spanjaard Alejandro Valverde de snelste in de sprint van een eerste groep. De Slowaak Peter Sagan werd derde.

De Spanjaard Alberto Contador behield de leiderstrui. Parijs-Nice eindigt zondag. Contador heeft 14 tellen voorsprong op Valverde die dankzij bonificatieseconden opnieuw dichterbij kwam. De Tsjech Roman Kreuziger staat derde met een achterstand van 25 seconden.

Top tien

Tondo ontsnapte een kleine 40 kilometer voor de streep uit een uitgedunde maar aanvankelijk omvangrijke kopgroep waarin Rabobank en Vacansoleil niet vertegenwoordigd waren. Skil-Shimano had de Duitser Simon Geschke mee. ''Ik had gehoopt op een plaats in de top tien in het eindklassement'', vertelde de ritwinnaar.

''Helaas maakte ik vrijdag een fout en verloor ik veel tijd. Toen heb ik besloten puur voor de ritzege te gaan. Ik moest het vandaag wel alleen doen, in de sprint heb ik geen kans.'' Cervélo heeft Tondo aangetrokken om later dit jaar Carlos Sastre bij te staan in de bergetappes van de Ronde van Italië.

Nice

Zondag eindigt Parijs-Nice met een korte (119 km) maar lastige rit met start en finish in Nice. Op het programma staan drie cols van de eerste categorie.