AIX-EN-PROVENCE - De Slowaakse wielrenner Peter Sagan heeft vrijdag de vijfde etappe van Parijs-Nice op zijn naam gebracht.

20-jarige renner van Liquigas reed solo naar de zege in de 157 kilometer lange rit van Pernes-les-Fontaines naar Aix-en-Provence. Sagan won ook al de derde etappe van de Franse etappekoers.

Sagan ontsnapte kort voor de finish uit het peloton. Hij wist op de licht stijgende weg naar de meet het spurtende peloton voor te blijven. De Italiaan Mirco Lorenzetto arriveerde als tweede voor de Spanjaard Alejandro Valverde.

Lars Boom was de enige Nederlander in het voorste peloton van 25 man. De coureur van Rabobank, die enkele dagen de leiderstrui droeg, kwam als zestiende over de streep.

Leiderstrui

De Spanjaard Alberto Contador behield de leiderstrui. Hij heeft 20 seconden voorsprong op Valverde. De Tsjech Roman Kreuziger staat op 25 seconden derde.

Johnny Hoogerland maakte een duikeling in het klassement. De renner van Vacansoleil kwam vrijdag als één na laatste over de streep, op bijna zeventien minuten van Sagan. Hoogerland zakte van de 31e naar de 96e plek in de algemene rangschikking.

Bram Tankink is op de 42e plek nu de hoogst geklasseerde Nederlander, op 5.42 van Contador.