MONSUMMANO TERME - Daniele Bennati heeft vrijdag de derde etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen.

De 29-jarige Italiaanse wielrenner van Liquigas was na een rit over 159 kilometer van San Miniato naar Monsummano Terme de snelste in de massasprint. Hij bleef zijn landgenoot Alessandro Petacchi en de Oostenrijker Bernhard Eisel voor.

Bennati nam tevens de blauwe leiderstrui over van Linus Gerdemann, die op kleine achterstand in de grote groep binnenkwam. In het algemeen klassement heeft hij 4 seconden voorsprong op de Duitser. De Belg Tom Boonen bezet de derde plaats.

Dagprijs

Liquigas en Bennati deden alles goed om de dagprijs te kunnen opeisen. Met hulp van zijn ploegmaats reed de Italiaanse gegadigde in de slotkilometer op een ideale plek voorin.

Hij hoefde geen trap te veel te doen en kon mede daardoor de ultieme aanval van Petacchi en Eisel gemakkelijk weerstaan.

Gesink

Robert Gesink was de beste Nederlander. Hij kwam in de grote groep binnen, evenals Karsten Kroon en Sebastian Langeveld. Ze hebben in de algemene rangschikking 14 tellen achterstand op leider Bennati.

Zaterdagavond is het klassement waarschijnlijk door elkaar geschud. Op het programma staat een rit over 243 kilometer van San Gemini naar Chieti. De karavaan moet over drie behoorlijke bergen, de hoogste is 1000 meter.

Moeilijke omstandigheden

Het peloton had opnieuw te maken met moeilijke omstandigheden in Toscane. Donkere bewolking en veel plassen op de weg drukten het tempo. In de slotfase kwakte een aantal renners tegen het asfalt.

De meeste slachtoffers liepen geen ernstige schade op, maar Fabian Wegmann haalde de finish niet. De helper van Gerdemann heeft vermoedelijk een sleutelbeen gebroken.

Millram raakte eerder ook al Johannes Fröhlinger kwijt. Hij gaf op wegens maag- en darmklachten.