MONTECATINI TERME - Tom Boonen heeft donderdag de tweede etappe van de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico gewonnen. De Belgische wielrenner klopte na 165 kilometer met start en finish in Montecatini Terme de Duitser Paul Martens van Rabobank in de sprint.

De Italiaan Daniele Bennati werd derde. De leiderstrui bleef in handen van de Duitser Linus Gerdemann, de winnaar van de eerste rit.

Omdat Oscar Freire nog verre van fit is, mocht Paul Martens voor zijn eigen kans gaan in de sprint. Dat deed de 26-jarige Duitser met verve. Ploegleider Frans Maassen was vol lof: "In de Ruta del Sol liet Paul al zien goed te zijn. Hij trok daar de sprint voor Oscar aan, maar wist zelf ook nog goede klasseringen te rijden. Dan weet je dat de vorm er is."

De ploeg kon de opsteker wel gebruiken, met de sukkelende Freire in de gelederen. "Oscar heeft nog wel enkele dagen nodig om beter te worden. Nu weten we dat we ook op Paul kunnen rekenen", meende Maassen. "Er zit nog zeker groei in. Zeker op aankomsten als vandaag, waar het licht bergop gaat, moet hij zijn mannetje kunnen staan."

Hard werk

Boonen profiteerde in de slotfase van het harde werk dat de Liquigas-ploeg van Bennati leverde om een viertal renners terug te halen. Met een machtssprint toonde de Belg aan dat de vorm er is, een kleine anderhalve week voor Milaan-Sanremo. "Ik heb hard moeten werken om me voorin te handhaven, de sprint verliep vervolgens naar wens", sprak de ritwinnaar voor de Italiaanse televisie.