AURILLAC - Lars Boom had het al aangekondigd. Het behouden van zijn gele leiderstrui in Parijs-Nice zou woensdag een lastige opgave worden.

Het klimmetje in de finale werd de Raborenner inderdaad fataal. Boom finishte op 27 seconden van ritwinnaar Peter Sagan en zag de Duitser Jens Voigt de leiding overnemen.

Limiet

''We hadden er rekening mee gehouden, maar je hoopt natuurlijk dat Lars het nog een dagje volhoudt'', keek ploegleider Erik Dekker terug op de derde rit.

''Hij baalde ook dat hij niet kon aanpikken bij die eerste groep van zo'n zestig renners, maar je moet gewoon concluderen dat hij dinsdag al aan zijn limiet zat en nu gewoon moest buigen.''

Weer

Peter Sagan presenteert zich tot dusverre in Parijs-Nice als een grote belofte. De pas 20-jarige Tsjech was al vijfde in de proloog, finishte dinsdag als tweede in de tweede etappe en pakte woensdag op indrukwekkende wijze de zege.

De rit naar Aurillac, vanwege het slechte weer met 55 kilometer ingekort, werd gekenmerkt door een lange vlucht van drie renners, onder wie de Fransman Yann Huguet van Skil-Shimano.

Uitdaging

De beklimming van de Cote de la Martinie leidde de beslissing in. De Ier Nicolas Roche was de eerste aanvaller, vijf renners konden reageren.

Dekker, die het peloton in de ploegleiderswagen vooraf was gegaan: ''Het was een uitdaging voor Lars en duidelijk was dat je, als je bovenop eraf was, dat verschil nooit meer goed zou maken.''

Hoogerland

Sagan klopte in de sprint de Spanjaard Joaquim Rodriguez en Roche. Ook Voigt en topfavoriet Alberto Contador bleven uit de greep van het eerste peloton waarin Johnny Hoogerland de enige Nederlander was.

''Dit is mijn eerste zege in een grote koers'', jubelde Sagan, die voor het Italiaanse Liquigas uitkomt. ''Ik heb de eindzege niet als doel, Roman Kreuziger is onze kopman. Hij staat ook goed en ik ben vooral hier om hem te helpen.''

In het klassement volgt Sagan op zes seconden van Voigt, de Spanjaard Luis-Leon Sanchez is derde. Boom staat nu zesde.

Energie

''Lars is nu weer een normale renner in deze koers'' ,vertelde Dekker.

''Zijn doel is nu weer hier beter uitkomen met het oog op de klassiekers. Het verdedigen van de trui heeft een hoop energie gekost. We moeten alert zijn dat Lars nu niet meer te veel met zijn krachten smijt.''