ROSIGNANO SOLVAY - De Duitse wielrenner Linus Gerdemann heeft woensdag de eerste etappe van de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico gewonnen.

Gerdemann won na 148 kilometer van Livorno naar Rosignano Sovay de sprint van een kopgroep van vier voor de Spanjaard Pablo Lastras en de Deen Matti Breschel.

Freire

De Raboploeg speelde in de finale geen rol van betekenis. Oscar Freire is niet fit gestart aan de koers, die voor hem vooral geldt als voorbereiding op Milaan-Sanremo.

De barre weersomstandigheden werkten ook niet mee voor de Spanjaard, die in de slotfase het peloton moest laten lopen. Volgens ploegleider Frans Maassen was Freire woensdag wellicht niet eens van start gegaan als de 'Primavera' niet over anderhalve week wordt verreden.

''Dit is een goede koers voor Oscar om weer ritme te vinden. We hopen wel dat het weer de komende dagen gaat verbeteren'', aldus Maassen.

Terpstra

In de lokale lus reed de Nederlander Niki Terpstra van de Duitse Milramploeg nog even op kop samen met de Spanjaard Pablol Urtasun. Nadat het tweetal was ingelopen, ontsnapten in de slotfase vier renners, die het peloton net voorbleven.

Daarbij was Terpstra's ploeggenoot Gerdemann, die na zijn overwinning in de Mallorca Challenge de tweede zege van het seizoen boekte. Rabo's klassementsrenner Robert Gesink finishte in het peloton.