AMSTERDAM - Lars Boom heeft ook na de tweede etappe in Parijs-Nice de gele trui vast kunnen houden. Dat kostte de Raboploeg volgens ploegleider Erik Dekker wel veel energie.

"Het doel na de proloog was minimaal nog twee dagen het geel vast te houden. Dat is gelukt, maar het ging niet vanzelf vandaag. Ook niet met Lars", aldus Dekker tegenover Rabosport.

De kopman van de Raboploeg zat er in het laatste deel van de etappe naar Limoges flink doorheen. "Nee, het was geen luxe dat Lars langzaam uit de voorste rangen van het peloton verdween. Hij moest echt geweldig op zijn tanden bijten. Op karakter en sluwheid heeft hij vol gehouden", stelt de ploegleider.

Voldoening

Boom is het eens met Dekker. "Het heeft wel heel erg zeer gedaan in de finale. Maar de voldoening is groot. Nog een dag geel", aldus Boom na afloop van de etappe.

De Rabo-coureur hield het geel, maar moest twee andere tricots afstaan. De punten- en de bolletjestrui gingen na de tweede etappe over in andere handen.

Sanchez

Van de klassementstoppers rukte Luis Leon Sanchez op naar de derde plaats door als nummer drie de sprint af te sluiten. Dat leverde hem bonificatieseconden op. De Duitser Jens Voigt staat nog steeds tweede op 5 seconden, Sanchez nu derde op 10 tellen.

Woensdag staan vijf hellingen op het programma. ''Waarvan twee in de finale, dat wordt dus andere koek. Ik kan niets beloven, maar ik zal wel mijn uiterste best doen om het geel nog een dag langer te behouden. Ook al is Luis Leon Sanchez tot op tien seconden genaderd'', kijkt de leidende Nederlander vooruit. "Eigenlijk beschouw ik vanaf nu iedere dag extra in het geel als een mooie bonus."

Andere tactiek

In de derde etappe kiest de ploeg van Dekker waarschijnlijk wel voor een andere tactiek. "Wellicht moeten we onze verantwoordelijkheid niet meer zo nadrukkelijk nemen. Want als het morgen weer zo gaat, dan zal Lars het in de finale met een steil klimmetje kort voor de finish echt niet gaan redden hoor."

Collega-ploegleider Nico Verhoeven valt hem bij. "Als je zo moeten controleren, ben je na driekwart wedstrijd vier à vijf man kwijt. Morgen moeten andere ploegen het roer maar eens overnemen."