DOHA - De Nederlandse renner Wouter Mol heeft vrijdag de Ronde van Qatar op zijn naam geschreven. Zijn voorsprong in het algemeen klassement kwam in de zesde en laatste etappe niet meer in gevaar.

Het is het eerste grote succes van de wielercoureur van Vacansoleil, die in 2008 de Grote Prijs Jef Scherens won.

De 27-jarige Mol legde de basis voor zijn overwinning in de tweede etappe. Na zijn tweede plaats na een succesvolle vluchtpoging met de Belg Geert Steurs kreeg hij de gouden leiderstrui om zijn schouders. Het duo eindigde twee minuten voor het peloton.

''Ik had na de tweede plek niet verwacht de eindzege te pakken. Ik had besloten van dag tot dag te kijken. Echter toen ik zag hoe sterk de ploeg was en we dichter richting het einde kwamen ging ik er steeds meer in geloven. De ijzersterke ploegmaten die ik deze week had gun je iedereen'', sprak een dolblije Mol na afloop.

Chicci

De laatste dagzege was na een rit over 123,5 km van Al Wakra naar Doha voor de Italiaan Francesco Chicchi. De renner van Liquigas, die ook al de vierde etappe won, versloeg de Amerikaan Tyler Farrar en de Argentijn Juan José Haedo in de sprint.

Met de zege van Mol zet Vacansoleil zijn voorspoedige begin van het wielerseizoen voort. Eerder won Borut Bozic al twee etappes in de Ster van Bessèges.