RIJSWIJK - De Russische wielrenner Denis Mentsjov heeft afgelopen jaar bij de Rabobank-ploeg met afstand de meeste bloed- en urinetests ondergaan. Dat bleek dinsdag uit een door de ploeg geopenbaard overzicht met daarin het aantal tests per renner.

De dertig coureurs van het Rabobank Pro Team worden zowel rondom wedstrijden als ook buiten de competitie getest.

De Raborenners werden in 2009 in totaal 484 keer gecontroleerd, waarvan 304 op bloedwaarden. De andere 180 tests vonden plaats met urine.

Mentsjov kreeg van alle coureurs verreweg het meeste bezoek van de dopingvorsers, 42 maal. Juan Manuel Garate (28), Oscar Freire (27) en Robert Gesink (26) waren ook vaak aan de beurt.

Afwijkingen

De internationale wielrenunie UCI controleert de coureurs regelmatig om zo een individueel profiel op te stellen, waardoor afwijkingen (bijvoorbeeld door doping) makkelijker op te sporen zijn.

''Het biologisch paspoort vraagt een inspanning van iedereen binnen de ploeg'', aldus algemeen directeur Harold Knebel van de Rabo Wielerploegen. ''Renners dienen hun verblijfplaatsen perfect in te vullen, beschikbaar te zijn voor tests. De renners hebben deze taak gelukkig prima opgepakt.''