ROTTERDAM - De samenwerking met Iljo Keisse in de zesdaagse van Rotterdam beviel Danny Stam uitstekend. Dinsdagavond laat pakte het Nederlands/Belgische koppel, twee keer eerder samen actief, de eindzege in Ahoy.

Het liefst gaat Stam verder met de Belg, de organisatoren beslisten echter anders.

In Bremen is Stam vanaf donderdag gekoppeld aan landgenoot Leon van Bon, Keisse aan de Duitser Robert Bartko. ''We kunnen hooguit aangeven dat we graag een koppel vormen'', vertelde Stam dinsdagavond.

''En in Amsterdam en Rotterdam zullen ze nog wel rekening houden met mijn wensen. Maar verder zijn we overgeleverd aan wat de bazen willen. In Bremen zien ze bijvoorbeeld graag een volledig Nederlands koppel.''

Cadeautje

Stam en Keisse bleven uiteindelijk de Zwitsers Bruno Risi en Franco Marvulli net voor. De 41-jarige Risi nam afscheid van Rotterdam. Hij stopt aan het einde van het seizoen, maar slaagde er ook dit jaar niet in in de havenstad te winnen. ''Ik wil hem best een cadeautje geven, maar niet hier'', zei Stam aan het einde van de avond.

In Kopenhagen en in principe ook in Berlijn rijdt Stam dan weer met Peter Schep. Dat was de afspraak die beide renners hebben gemaakt met bondscoach Robert Slippens. ''We willen samen eind maart een goed WK rijden, daarvoor hebben we afgesproken dat we de laatste twee zesdaagsen samen zouden rijden.''

Scheiden

Stam kwam sinds 2007 niet meer in aanmerking voor WK-deelname, naar eigen zeggen omdat hij niet goed lag bij voormalig bondscoach Peter Pieters. Diens opvolger Slippens was jarenlang de koppelgenoot van Stam.

''Robert kan dat heel goed scheiden. Hij is open en eerlijk, het is geen slangenkuil meer. Er zijn meer opties voor de koppelkoers, het is aan de bondscoach te bepalen wat de beste is. Hij heeft zijn vertrouwen in ons uitgesproken.'' In 2007 waren Stam en Schep nog goed voor zilver in Palma de Mallorca.

Na Bremen, Berlijn en Kopenhagen zit het zesdaagse-seizoen er weer op en begint voor Stam een nieuwe uitdaging. Bij AA Drink gaat hij zich naast zijn actieve rol als baanrenner bezighouden met het zomerprogramma van crossers als Thijs Al en Thijs van Amerongen.

Klaarstomen

''Ploegleider is een groot woord. Ik ga wel proberen die jongens een goed zomerprogramma voor te spiegelen en ze klaarstomen voor de winter. Soms vanuit de ploegleiderswagen, soms op de fiets.''

Aan stoppen wil Stam (37) nog niet denken, ook al is een toekomst zonder vaste koppelgenoot verre van ideaal. ''Ik heb het eerder met Marco Villa gezien. Zijn vaste partner Martinello stopte en hij werd de jaren erna als een soort taxichauffeur gebruikt.''