AMSTERDAM - Wielrenner Mark Cavendish boekte in 2009 liefst 29 overwinningen. 'Ik geniet van elke zege. Ik besef maar al te goed dat ik een geluksvogel ben.'

"Veel renners vergeten wat voor een leuk vak en leven ze hebben. Deze baan biedt iedere prof een fantastisch leven”, vervolgt de Brit van Team Columbia-HTC tegenover Het Nieuwsblad.

Cavendish zag George Hincapie zijn ‘trein’ verlaten. “George kon op zijn oude dag een lucratief contract verzilveren bij BMC. Ik kan het hem niet kwalijk nemen”, zegt ‘Cav’ over de Amerikaan.

Echte vrienden

“Het zal lastig zijn zonder hem, maar we hebben nog wat mensen. Mark Renshaw is gebleven, 's werelds beste locomotief. Bernhard Eisel eveneens. Renshaw en Eisel zijn ook twee echte vrienden”, blikt het sprintkanon terug op de afgelopen Tour de France.

“Ik krijg nog altijd kippenvel als ik ons bezig zie op de Champs-Elysées. Je kunt ook geen meter per uur sneller door die bocht gaan. Ik volgde Mark blindelings. Met iemand anders durf ik dat nooit op deze manier.”

Over Tyler Farrar, die zich als zijn grootste uitdager ontpopte, zegt Cavendish: “Ik las ook wel in Procycling dat hij een heuse tweestrijd aankondigt. Hij zegt dat hij veel vooruitgang heeft gemaakt. Maar ik ben beter. Het voorbije jaar won ik in de spurt waar ik wou. Tyler, Oscar Freire, Alessandro Petacchi zijn grote spurters, maar er is nog een verschil met mij. Sorry, maar kijk er maar eens finishbeelden op na.”

Ronde van Vlaanderen

Over zijn ambities zegt de sprinter: “Ik word in mei pas 25 jaar. Ik ken mijn eigen limieten nog niet. Ik droom ook van de Ronde van Vlaanderen, die ik nog nooit reed. Maar hét doel van 2010 is het groen van de Tour.”

“Op mijn 28ste wil ik de Ronde van Vlaanderen gewonnen hebben. Altijd al hield ik woord als ik me een doel stelde. Als ik iets wil, werk ik er dubbel hard voor en doe ik het.”

Sinds kort heeft hij nog een reden om extra hard te trainen. “Ik moet dringend winnen voor mijn nieuwe vriendin. Ze kreeg nog nooit een overwinningsboeket.”