ROTTERDAM - Hij liet even op zich wachten maar halverwege de avond verrichtte Bernard Hinault dan toch het officiële startschot voor de zesdaagse van Rotterdam. Uiteraard had de aanwezigheid van de Fransman, vijfvoudig tourwinnaar, alles te maken met de komst deze zomer van de Ronde van Frankrijk naar de havenstad.

''Ik neem aan dat ze al vertrokken zijn'', mompelde Hinault die pas rond half acht Ahoy kwam binnenzetten dankzij vertraging op het spoor. ''Ik ben vanochtend om half tien van huis gegaan. Het was een lange reis.''

De 55-jarige Breton heeft al jaren een ceremoniële functie bij de Tour, de wedstrijd die hij vijf keer won. Eén keer, in 1979, liet hij zich verleiden tot het rijden van de Rotterdamse zesdaagse.

Na twee dagen hield hij het voor gezien. Een knieblessure, was de uitleg. ''Het was oorlog met de echte pistiers. Ze gunden je niks'', verklaarde Hinault ruim dertig jaar later.

Mooie discipline

Destijds reed hij aan de zijde van de Duitser Günther Haritz. ''Ik geloof dat ik in totaal drie zesdaagsen gereden heb. Ik was wel een man van de piste, vond het een mooie discipline."

"Niet voor niks heb ik drie nationale titels behaald. Het is de basis voor een loopbaan als wegrenner.''

Maar in zijn gouden jaren, de tijd dat veel befaamde wegrenners in de winter de baan opzochten, kwam hij er in de zesdaagsen niet aan te pas. ''Het was niet leuk, ik ben snel vertrokken en maar wat gaan crossen.''

Geen ritme

Patrick Sercu, wedstrijdleider in Rotterdam en voormalig pistier, moest donderdagavond glimlachen om de uitleg van Hinault. De Belg hoorde in 1979 tot de gevestigde orde op de baan.

''Het had niets met gunnen te maken. Wegrenners kwamen zonder een training de baan op en misten gewoon ritme'', weerlegde hij de beweringen van de eregast.

Hij mist ze trouwens tegenwoordig wel, de vedetten van de weg die op de baan een centje komen bijverdienen.

Geldkwestie

''Het is een geldkwestie, ze worden nu ook goed betaald om te trainen. In het verleden moest je je palmares te gelde maken. In de zomer in de criteriums, in de winter op de baan.''

De huidige zesdaagse doet het met specialisten en een enkele wegrenner. Zoals Theo Bos, natuurlijk vertrouwd met de piste, zoals Kenny van Hummel, cultheld uit de Tour, en Leon van Bon, als wegprof al even gestopt.

Hinault zag het tevreden aan maar dacht al stilletjes aan Le Grand Départ, de start van de Ronde van Frankrijk begin juli in Rotterdam.

Fietsland

''Nederland is een fietsland, dat weet de hele wereld. Maar of de tourstart nou in Londen, Dublin of gewoon in Frankrijk is, een feest wordt het.''