AMSTERDAM - “Ik ga komende zomer de Tour winnen”, verkondigde Lance Armstrong op het eerste trainingskamp van Astana.

Ploegmaat Jose Rubiera begreep niet hoe iemand dat kon zeggen en herinnert hem nog steeds aan zijn derde plek in de Tour van 2009, terwijl ploeggenoot Alberto Contador de gele trui voor zich opeiste. “Het was veel zwaarder dan ik had verwacht.”

“Het meest pijnlijk waren de laatste kilometers naar Verbier. Zo’n tien jongens reden weg en ik kon niet beter”, blikt ‘The Boss’ terug in De Telegraaf.

De Amerikaan geloofde tot dat moment in een achtste Tourzege. “Door tactisch te koersen hoopte ik tijd te winnen. Hij (Contador, red.) was echter te goed.”

Armstrong stelt dat hij uiteindelijk vrede kan hebben met zijn derde plek omdat hij nooit dicht bij de zege was. “Wanneer ik vierde was en net van het podium was gevallen, had ik gebaald.”

Stressvol

Desondanks stond oprichter van RadioShack, zijn eigen team, alles behalve gelukkig op het podium. “Drie weken lang heb je afgezien en in een gekkenhuis geleefd. Deze Tour was meer stressvol dan voorgaande jaren omdat de sfeer in de ploeg slecht was. Ik wilde zo snel mogelijk weg.”

Het komende seizoen rijdt de zevenvoudig Tourwinnaar met zijn mede-kopmannen Levi Leipheimer en Andreas Klöden opnieuw voor de winst van de gele trui, maar het zal zwaar worden. “Ik zal beter dan ooit moeten zijn”, realiseert Armstrong zich. “Daarom ben ik nu al harder aan het trainen dan voorheen. Ik moet ook wel.”

Dagen zonder training breken de 38-jarige atleet op. “Eén ding weet ik in ieder geval zeker: fysiek ben ik komend jaar beter dan in 2009. Ik ben weer wielrenner.”

'El Pistolero'

De naderende confrontatie met zijn aartsvijand Contador betekent voor Armstrong het aanboren van al zijn tactisch vermogen.

“Hij is misschien beter dan ik ooit ben geweest”, moet zelfs de kopman van RadioShack toegeven. “Het team zal meer dan ooit mijn sleutel naar de zege moeten zijn. Juist daar ligt de zwakte bij Contador.”

“Ik kan niet zeggen dat ik win, maar ik zal een stuk dichter bij het geel zijn dan afgelopen zomer. Ik ga voor de achtste Tourzege. Ik werk er harder voor dan ooit”, besluit hij.