AMSTERDAM - Het Australisch nationaal kampioenschap staat niet alleen open voor Australische renners en geldt als een ‘open kampioenschap’. Hierdoor werd het erepodium het afgelopen jaar volledig in beslag genomen door buitenlandse renners.

Dit tot groot ongenoegen van Robbie McEwen.

“Het klopt gewoon niet. Het Australisch kampioenschap met een Duitser, Brit en een Nieuw-Zeelander op het podium. Laten we dat alsjeblieft veranderen”, vertelt McEwen tegenover Cyclingnews.

De sprinter heeft andere renners opgeroepen om hun stem te laten horen zodat de grote toestroom van renners met een andere nationaliteit wordt gestopt.

Beweging

“Ik zou graag een beweging onder Australiërs starten om de opzet van het kampioenschap terug te veranderen”, reageert de renner van Katoesja geïrriteerd.

“Ik vind het erg teleurstellend dat onze bond het noodzakelijk acht om buitenlanders in ons nationaal kampioenschap te betrekken”, vervolgt hij. “Ze kunnen en zullen het verloop van de race en het uiteindelijke resultaat beïnvloeden."

"We zijn het derde wielerland van de wereld. Dat betekent dat we genoeg talent hebben om er een uitdagende en spannende wedstrijd van te maken."

Columbia

Aanleiding voor zijn reactie is een mededeling van Team Columbia. De wielerploeg heeft aangekondigd met zes renners aan te start te verschijnen, waaronder de Duitse toprenners Andre Greipel en Bert Grabsch.

“Geen enkele ander land houdt zijn nationaal kampioenschap open”, besluit McEwen. “Alleen de Verenigde Staten hield het open voor buitenlanders, maar heeft dit jaren geleden aangepast.”