AMSTERDAM - IOC-voorzitter Jacques Rogge verdedigt zaterdag tegenover het Belgische Sporza de beslissing om te snoeien in het olympische programma van het baanwielrennen.

Tijdens de Spelen van 2012 in Londen zijn er bij de mannen geen medailles te verdienen op de individuele achtervolging, puntenkoers en koppelkoers. Daarvoor in de plaats komt het omnium, een zeskamp van vier duur- en twee sprintonderdelen uitgesmeerd over twee dagen.

"De beslissing om het baanwielrennen op de Spelen bij te stellen, kwam er om de sport aantrekkelijker te maken. Kortere en dynamische nummers, die we beter in beeld kunnen brengen", legt Rogge uit.

Kritiek

Aangezien baanwielrennen een van de weinige sporten is met medaillekansen voor de Belgen, kreeg de voorzitter veel kritiek vanuit zijn vaderland. Het IOC zou de sport om zeep helpen, zo oordeelde baanwielrenner Kenny De Ketele.

Rogge reageert: "Waarom zou hij niet kunnen uitblinken in het omnium? Dat hij me dat eens uitlegt. Er zijn vijf proeven, is dat de dood van de sport?"