AMSTERDAM - Robert Gesink is maandag in Den Bosch gekozen tot wielrenner van het jaar.  De andere genomineerden waren Lars Boom en Johnny Hoogerland.

De 23-jarige Gesink ontving de eretitel, die door wielercoryfeeën van de Club 48 en lezers van Wieler Magazine wordt bepaald, voor het tweede jaar op rij.

De Rabocoureur werd geroemd voor onder meer zijn zesde plaats in de Ronde van Spanje, de derde plek in de Amstel Gold Race en zijn zege in de Ronde van Emilië.

Theo de Rooij is sinds 2009 voorzitter van de Club 48, die 114 leden uit de Nederlandse wielerwereld herbergt. Hij stelde dat de keuze voor Gesink niet moeilijk was: "Het was voor iedereen een uitgemaakte zaak.”

De concurrentie kon ook mooie papieren overleggen. Boom won een etappe in de Vuelta a España. Hij was de eerste Nederlander die een rit in een grote ronde won sinds Pieter Weening in 2005.

Superprestatie

Hoogerland was de beste Nederlander in de WK-wegrace (14de) en werd vijfde in de Ronde van Lombardije.

Gesink erkende die prestaties. ''Ik heb van twee mensen gewonnen die een superprestatie hebben geleverd. Het is een eer om deze prijs te krijgen'', reageerde hij.

Marianne Vos

Bij de vrouwen won Marianne Vos voor het vierde jaar op rij de Keetie van Oosten-Hage Trofee. Vos werd dit jaar wereldkampioene veldrijden en won op de weg onder meer de wereldbeker en het Nederlands kampioenschap.

Op het wereldkampioenschap in Mendrisio werd ze tweede achter de Italiaanse Tatiana Guderzo. Vos hield in de verkiezing Kirsten Wild en Chantal Blaak ruim achter zich.

Van Winden

Dennis van Winden ontving de Gerrie Knetemann Trofee, bestemd voor het talent van het jaar. Van Winden, die een deel van het seizoen miste door ziekte, won onder meer een rit in de Ronde van de Toekomst en wordt volgend jaar prof bij Rabobank. Steven Kruijswijk en Michel Kreder waren de andere genomineerde renners.

Groenendaal

Nieuw was de uitreiking van de Peter Post Prijs, bedoeld voor een renner van naam die net gestopt is of op het punt staat zijn loopbaan te beëindigen. Ex-veldrijder Richard Groenendaal beleefde de primeur.