AMSTERDAM - Zdenek Stybar heeft zaterdag de vierde wereldbekerwedstrijd van het seizoen op zijn naam gebracht. De Tsjechische veldrijder, de laatste weken in topvorm, was in de Belgische plaats Koksijde de sterkste in de sprint. Hij versloeg op het zandparcours in de duinen de Belgen Sven Nys en Klaas Vantornout.

Wereldkampioen Niels Albert, eveneens uit België, finishte als vierde. Dat was voldoende om leider te blijven in het algemeen klassement met 15 punten voorsprong op Stybar.

Albert won de eerste drie WB-etappes. De volgende is op 6 december in Spanje (Igorre). Gerben de Knegt was zaterdag de beste Nederlander. Hij werd zevende op 18 seconden van de winnaar.

Stybar kon na afloop zijn geluk niet op. ''Drie grote overwinningen op rij, ik kan het nauwelijks geloven. Wat een ontknoping ook. Ik had al zowat de hele laatste ronde voor mijn rekening genomen, maar desondanks kon ik het in de sprint van kop af toch nog afmaken.''

Vertrouwen

''Ik weet nu dus ook dat ik het in het zand kan waarmaken. Dat geeft vertrouwen met het oog op het WK dat hier in 2012 plaatsvindt. Al hoop ik niet zo lang op een wereldtitel te moeten wachten. In januari in Tabor mag het wat mij betreft ook gebeuren'', aldus Stybar.

Marianne Vos won in Koksijde bij de vrouwen. De wereldkampioene versloeg in de sprint landgenote Daphny van den Brand. De Amerikaanse Katherine Compton werd derde op 41 seconden en blijft leidster in de WB-stand.