AMSTERDAM - Óscar Pereiro maakt de overstap van Caisse d'Epargne naar Astana. De Tourwinnaar uit 2006 tekende bij de Kazachse ploeg een contract voor één jaar, zo verklaarde de renner woensdag in gesprek met het Spaanse Radio Galega.

De 32-jarige Galiciër stond ook op de nominatie bij het Xacobeo-team.

Volgens Pereiro lagen financiële motieven ten grondslag aan het mislukken van een deal met Xacobeo.

Bij Astana, dat woensdag zijn ProTour-licente kreeg, richt de Spanjaard zich op knechtwerk voor kopman Alberto Contador.

Pereiro hoopt bij zijn nieuwe ploeg Astana te laten zien het wielrennen nog niet verleerd te zijn. Hij overwoog vorige zomer serieus een punt achter zijn carrière te zetten, maar gaat nu toch weer een nieuwe uitdaging aan. "Een tourwinnaar hoort niet geruisloos afscheid te nemen", zegt hij in de Spaanse krant El Progresso.

Tourwinnaar

Pereiro verbaasde in 2006 vriend en vijand door, mede vanwege de diskwalificatie van dopingzondaar Floyd Landis, de Tour de France te winnen. Aan het verwachtingspatroon dat daardoor ontstond kon de Spanjaard echter nooit voldoen en toen hij in de afgelopen Tour al na acht ritten wegens oververmoeidheid in de remmen kneep, leek zijn loopbaan voorbij.

"Op dat moment was ik moe, teleurgesteld en helemaal klaar met het wielrennen", blikt de Galiciër terug.

"Daarna heb ik een tijdje rust genomen en ben ik gaan beseffen dat ik op deze manier eigenlijk geen afscheid kon nemen. Gelukkig heeft mijn passie voor de sport het gewonnen en nu kijk ik weer met veel vertrouwen vooruit."

Meesterknecht

Bij Astana wordt Pereiro, die de afgelopen vier jaar reed voor Caisse d'Epargne, een van de meesterknechten van kopman Alberto Contador.

"Zelf ben ik geen kandidaat meer om de Tour te winnen", beseft hij. "Ik ben ongetwijfeld een van de betere renners van mijn generatie, maar om de Tour te winnen moet voor mij echt alles meezitten. Ik ben de eerste om dat toe te geven."