AMSTERDAM - Dimitri de Fauw is kapotgemaakt door de wielerwereld omdat hij uit de school was geklapt over dopinggebruik. Ook zou hij niet mee hebben willen doen aan de dopingpraktijken van zijn voormalige ploeg QuickStep.

Dat stelt de Belgische oud-judocoach en politicus Jean-Marie Dedecker tegen het tv-station Actua-TV. De Fauw pleegde eind vorige week zelfmoord. De wielrenner werd 28 jaar.

Volgens Dedecker had De Fauw de dood van de Spaanse baanrenner Isaac Galvez, die in 2006 na een botsing met de Belg op de wielerbaan van Gent ongelukkig ten val kwam, een plaats gegeven.

"Dat was een bedrijfsongeval waar hij van onder de indruk was, maar hij kon er mee leven." Depressies na de ongelukkige dood van Galvez worden veel genoemd als reden voor De Fauw om zich het leven te ontnemen.

IGF

Dedecker verhaalt over een gesprek dat hij in januari 2007 had met de toen voor QuickStep koersende De Fauw en een journalist van de krant Het Laatste Nieuws. Daarin deed De Fauw een boekje open over het gebruik van IGF en epo. IGF helpt sporters vet in energie om te zetten en spiergroei te versnellen.

Ook maakte De Fauw melding van misstanden op een trainingskamp in Benidorm waar twee renners van de Belgische ploeg moesten afkicken en de Nederlander Bram Tankink zo stoned was dat hij met een brandblusser door het hotel danste.

Op feestjes bij Tom Boonen zouden renners als Kevin de Weert, Kevin Hulsmans en Wilfried Cretskens zich te buiten zijn gegaan aan cocaïne en xtc.

Persona non grata

Na de ontboezemingen, waarvan vermoed werd dat hij de bron was, werd De Fauw persona non grata in de wielerwerld.

"Hij kon bij geen enkele ploeg meer aan de slag. "'Verklikkers moeten we niet', zeiden ploegleiders tegen hem", verhaalt Dedecker, die zegt het gesprek met De Fauw op band te hebben. "Hij werd uitgespuwd, terwijl hij toch een enorm talent was."

Laster

De journalist die bij het gesprek aanwezig was werd door QuickStep-ploegbaas Patrick Lefevere aangeklaagd voor laster en eerroof en werd veroordeeld tot een hoge boete. Volgens Dedecker kon de man zich niet verdedigen.

"Dimitri had zijn verhaal anoniem gedaan en dus kon die journalist zich niet verdedigen. Bronbescherming is een mes met twee kanten."