ESSEN - Een triest einde van een groot kampioen. Zo beschrijft oud-wielrenner Michael Boogerd het overlijden van zijn voormalige collega Frank Vandenbroucke. De Belg overleed op 34-jarige leeftijd tijdens een vakantie in Senegal, zo werd maandag bekend.

Boogerd duelleerde op de fiets vooral eind jaren-90 met 'VDB'. In 1999 eindigde Boogerd in zijn favoriete klassieker Luik-Bastenaken-Luik als tweede achter hem.

''In dat jaar waren wij de twee beste renners van de wereld in het eendagswerk'', keek Boogerd dinsdag terug.

''Maar daarna is hij gaan sukkelen'', zegt de Hagenaar over Vandenbroucke, wiens loopbaan in het slop raakte. De laatste jaren werkte hij weer aan een comeback.

Toedracht

''Ik hoorde juist goede berichten over hem'', sprak Boogerd, die slechts kan gissen naar de toedracht. ''Ik hoor dat het een longembolie was, ik heb geen idee. Of dit me doet denken aan Marco Pantani? Niet zolang het geen zelfmoord is. In dat geval zouden de twee zaken wel op elkaar lijken.''

Gentleman

Tussen 1996 en 1999 koerste Boogerd veelvuldig met Vandenbroucke, die hij beschrijft als een 'gentleman in het peloton'.

''Hij kwam altijd zijn afspraken keurig na, hij was in die jaren een echte prof. Ik heb hem na 1999 niet veel meer gezien, slechts sporadisch."

"Over zijn leven naast de koers kan ik weinig zeggen. Ik hoorde ook wel de verhalen, maar heb dat niet uit eigen ervaring. Dat het een tijd lang niet goed met hem ging, dat was wel duidelijk.''