AMSTERDAM - Wie gaat Parijs - Tours winnen? De ervaring leert dat die vraag moeilijk te beantwoorden is. De sprinters maken een goede kans in de 230 kilometer door het Noord-Franse landschap, maar in het verleden slaagde vaak genoeg een gooi naar de zege van een sterke vluchter.

Philippe Gilbert, de winnaar van vorig jaar, is daarvan het levende bewijs. Gilbert ontsnapte in de slotkilometers uit het peloton en kwam onderweg enkele eerdere vluchters tegen, die hij klopte in de eindsprint. Ook nu is Gilbert weer in vorm.

In de jaren daarvoor schreven sprinters als Alessandro Petacchi en Erik Zabel de koers op hun naam en stonden ook illustere namen als Andrea Tafi, Jacky Durand en Andrei Tsjmil op het hoogste schavot. Erik Dekker was in 2004 de laatste Nederlandse winnaar.

Dekker

Wielerliefhebbers staat de zege van Dekker ongetwijfeld nog helder voor de geest. In de nationale kampioenstrui zorgde de toenmalige Rabobank-renner voor een legendarische finale. Na vrijwel de hele dag met vier andere coureurs vooruit te hebben gereden, werd hij ondanks een laatste jump zo'n zeven kilometer voor de meet ingerekend door het peloton.

De pijp leek leeg bij Dekker, maar toen in de slotkilometers nogmaals vier renners het hazenpad kozen, viel in het laatste wiel wederom de Nederlandse driekleur te ontwaren. En deze keer ging Dekker op weg naar goud.

Met een tempoversnelling schudde hij drie man af en moest hij alleen Matthias Kessler nog in zijn wiel dulden. De Duitser was in de sprint geen partij voor de Nederlander, die met het peloton op zijn hielen als eerste finishte.

Nederlanders

Dekker was de laatste, maar zeker niet de eerste Nederlander die de hoofdprijs pakte in Tours. Hij werd voorgegaan door renners als Jelle Nijdam, Peter Pieters, Adrie van der Poel, Joop Zoetemelk (2x), Jan Raas (2x), Jo de Roo (2x) en Jo de Haan. In de editie van 2009 zijn het vooral Rabobank, Vacansoleil en Skil-Shimano die voor de Nederlandse inbreng zorgen.

Ook Martijn Maaskant (Garmin), Steven de Jongh (Quick-Step), Karsten Kroon (Saxo Bank), Niki Terpstra en Servais Knaven (beiden Milram) verschijnen echter aan de start. Voor Aart Vierhouten is Parijs-Tours bij voorbaat een bijzondere wedstrijd. De 39-jarige Skil-renner rijdt zijn laatste profkoers.