BOLOGNA - Raborenner Robert Gesink heeft zaterdag de Ronde van Emilië op zijn naam geschreven, zijn eerste zege dit seizoen.

De Nederlander klopte in de eindsprint van de Italiaanse semiklassieker zijn medevluchters, de Deen Jakob Fuglsang en de Zweed Thomas Lövkvist. Wereldkampioen Cadel Evans werd op 25 seconden achterstand vierde.

Steile klim

De 198,2 kilometer lange Giro dell'Emilia begon in Sassuolo, ten westen van Bologna, en eindigde met vijf plaatselijke rondjes in San Luca. Daarbij moest elke keer een steile klim naar de finishstreep worden genomen.

Op de derde van die vijf beklimmingen reed Gesink met Fuglsang en Lövkvist weg. Ook de Kazach Alexander vinokourov volgde. Tijdens de laatste klim zette Fuglsang nog een keer aan. vinokourov moest afhaken, maar Gesink pakte de Deen terug. Vlak voor de finish sloot ook Lövkvist weer aan.

Meeste krachten

In de laatste paar honderd meter bleek de Nederlander nog over de meeste krachten te beschikken. Hij nam op 150 meter van de eindstreep de kop en de andere twee konden zijn versnelling niet meer beantwoorden.

Gesink is na Michael Boogerd in 1999 de tweede Nederlander die de Ronde van Emilië wint.

Volgens het boekje

De Raboploeg had vooraf alles ingezet op Gesink. ''Een overwinning volgens het boekje'', jubelde ploegleider Frans Maassen. ''Robert heeft de hele koers attent gereden en de ploeg heeft hem goed bijgestaan.''

Gesink liet dit seizoen al eerder een goede vorm zien, maar kende vooral veel pech. In de Ronde van Frankrijk brak hij zijn pols en vorige maand dwarsboomde een zware val een zekere podiumplaats in de Ronde van Spanje.

GP

De Raboploeg komt zondag nog in actie bij de GP Beghelli. Volgende week zaterdag volgt de Ronde van Lombardije.