MENDRISIO - De Italiaanse wielrenster Tatiana Guderzo heeft zaterdag in Mendrisio de wereldtitel op de weg veroverd. Ze arriveerde na 124 kilometer solo aan de finish in de Zwitserse stad.

Guderzo (25) ontsnapte in de laatste van negen ronden uit een eerste groep van circa vijftien vrouwen. Marianne Vos, de voorgaande twee jaar ook al tweede, ging in de tegenaanval en kreeg de Amerikaanse Kristin Armstrong en de Italiaanse Noemi Cantele mee. Het drietal achterhaalde Guderzo, maar de tweede aanval van de Italiaanse was iedereen te veel.

Vos won op 19 seconden de sprint om de tweede plaats, voor de Italiaanse Cantele. De Britse titelverdedigster Nicole Cooke stapte onderweg af.

Verloren wedstrijd

Bondscoach Johan Lammerts begreep na afloop wel dat er voor Vos wellicht meer in had gezeten. De Nederlandse favoriete had, zoals verwacht, het merendeel van de jacht moeten opknappen. Iedereen lette op haar tijdens de wedstrijd. ''Het voelt als een verloren wedstrijd. En zo zal Marianne het ook voelen.''

Lammerts was tevreden over het optreden van zijn jonge ploeg. ''Ik vind dat ze het goed hebben gedaan, maar mede door de zwaarte van het parkoers kwamen we in de finale iemand te kort.''