SIERRA NEVADA - David Moncoutié heeft zaterdag de zwaarste etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Fransman arriveerde in de dertiende rit van Berja naar Sierra Nevada solo aan de streep.

Moncoutié had bij de aankomst op 2380 meter hoogte een voorsprong van een kleine minuut op de Spanjaard Ezequiel Mosquera.

Klassementsleider Alejandro Valverde eindigde op 1 minuut en 16 seconden als derde en verstevigde zijn leidende positie.

Kopman Robert Gesink van de Rabobankploeg finishte in het spoor van Valverde als vierde. Hij nam de tweede plaats in het algemeen klassement over van de Australiër Cadel Evans, die op de slotklim problemen met zijn fiets kreeg en de klassementstoppers moest laten gaan.

Gesink heeft 27 seconden achterstand op Valverde. De Italiaan Ivan Basso staat derde op een ruime minuut derde.

Vroege ontsnapping

De dertiende rit werd gekenmerkt door een vroege ontsnapping van een grote groep renners. Daar zaten ook de Nederlanders Pieter Weening, Koos Moerenhout en Johnny Hoogerland tussen. Uiteindelijk bleef Moncoutié vooraan over.

De Fransman van Cofidis veroverde vorig jaar de bergtrui in de Vuelta en deed afgelopen week al een vergeefse poging een bergrit te winnen. Zaterdag lieten de klassementstoppers hem zijn gang gaan.

Evans

Achter Moncoutié zag Cadel Evans buiten zijn schuld zijn tweede plaats in het algemeen klassement uit het zicht verdwijnen. Hij reed op de slopende slotklim van Sierra Nevada lek, waarna de toegesnelde hulp zijn achterwiel niet kon vervangen.

De Australiër moest lang wachten op een resevefiets en kon de achterstand op het groepje met Valverde, Gesink en Basso vervolgens niet meer goedmaken.

Hoogerland

Johnny Hoogerland leverde opnieuw een moedige prestatie. De renner van Vacansoleil finishte in de zware bergrit als veertiende op 4.52 van Moncoutié.

In het algemeen klassement steeg de Zeeuw naar de twaalfde plaats.