AMSTERDAM - Vijf renners zijn voor aanvang van de twaalfde etappe afgehaakt. De opvallendste namen zijn die van Tyler Farrar en Linus Gerdemann. Farrar stond kort achter Greipel in het klassement voor de groene trui.

De Amerikaan van Garmin is niet de enige die verstek laat gaan voor de zware rit over 179,3 kilometer Alto de Velefique. Ook Linus Gerdemann (Milram), Emanuele Bindi (Lampre), Marco Marcato (Vacansoleil) en Alberto Fernández (Xacobeo) doen niet mee.

Marcato, die woensdag nog derde werd in de door Farrar gewonnen elfde etappe, kwam in de vierde etappe ten val. Bij onderzoek op de rustdag kwam pas de ernst van zijn rugkwetsuur aan het licht, een scheurtje in het heiligbeen.

"Bij een kneuzing had de pijn minder geworden, dit was nu niet het geval dus moest er meer aan de hand zijn", aldus teamarts Peter Janssen van Vacansoleil.

"Voor een fissuur aan het heiligbeen staat normaal drie weken herstel. Tijdens de inspanning op de fiets blijft er beweging in het heiligbeen en is er geen of nauwelijks kans op herstel. Marco heeft veel pijn geleden de afgelopen week en zal nu echt rust moeten nemen."