XORRET DEL CATI - Gustavo Cesar Veloso heeft maandag de negende etappe van de Ronde van Spanje naar zich toegetrokken. De Spanjaard deed op de zevende en laatste klim tijdens de tocht over 188 kilometer van Alcoy naar Xorret del Cati een succesvolle gooi naar de dagzege.

Achter de dagwinnaar en de als tweede eindigende Marco Marzano reed de Spaanse favoriet Alejandro Valverde naar de derde plaats. Met de bonificatieseconden nam hij de leiderstrui over van de Australiër Cadel Evans.

Rabo-coureur Robert Gesink eindigde op de vijfde plaats, hij gaf een seconde toe op Valverde. In het algemeen klassement staat Gesink derde op 36 seconden van Valverde. Evans heeft als nummer twee een achterstand van 7 tellen.

Ontsnapping

De etappe stond in het teken van een vroege ontsnapping van zeven coureurs, die tot de laatste klim bij elkaar bleven. Daar ontplofte de koers, niet alleen in de kopgroep, maar ook daarachter bij de achtervolgers.

Op de steile berg, met stijgingspercentages van 15 tot 20 procent, deed eerst de Est Rein Taaramae een poging de dagzege binnen te halen. Hij overschatte zichzelf. Kort voor de top stond de coureur van Cofidis nagenoeg stil, waardoor Cesar Veloso en Marzano weer passeerden.

Cesar Veloso liet vervolgens de Italiaan achter om solerend de streep te bereiken. Achter hem volgde Marzano op 21 seconden. Alejandro Valverde deed intussen achter de koplopers verwoede pogingen Cadel Evans, Ivan Basso en Gesink uit het wiel te rijden.

Aanklampen

Daar slaagde de Spanjaard uiteindelijk maar gedeeltelijk in. De Nederlander moest af en toe een gat laten vallen, maar klampte steeds weer aan.

Valverde passeerde na een lange sprint nog wel zijn landgenoot David de la Fuente, waardoor hij als derde toch nog 8 bonificatieseconden greep en de leiderstrui veroverde.