ANDORRA-ARCALIS - Rinaldo Nocentini heeft de gele trui in de Ronde van Frankrijk vrijdag overgenomen van Fabian Cancellara. De Italiaan maakte in de zevende etappe, een bergrit over 224 kilometer van Barcelona naar skistation Andorra-Arcalis, lang deel uit van een kopgroep, waarvan de Fransman Brice Feillu uiteindelijk solo als eerste over de finish kwam.

De Fransman kwam solo aan in skistation Andorra-Arcalis, waar de streep was getrokken op 2240 meter hoogte.

De aankomst in Andorra-Arcalis lag op 2240 meter hoogte, een beklimming van de buitencategorie. De favorieten voor de eindzege in de Tour hielden zich tot twee kilometer voor de top rustig.

Contador

De Spanjaard Alberto Contador sprong op anderhalve kilometer voor de finish weg uit de grote groep en pakte 21 seconden tijdwinst op zijn concurrenten.

De tourwinnaar van 2007 staat tweede in het klassement, op zes seconden van Nocentini. Lance Armstrong staat op de derde plaats, op acht seconden.

Kopgroep

Nocentini en Feillu maakten lang deel uit van een kopgroep van negen renners, die in de eerste serieuze bergrit van deze editie van de Tour al vroeg waren ontsnapt. Feillu, een renner van Agritubel, sprong op de slotklim naar Andorra-Arcalis weg bij zijn medevluchters.

Hij hield op de streep vijf seconden over op zijn landgenoot Christope Kern. Nocentini kwam even daarna in gezelschap van de Duitser Johannes Fröhlinger over de finish.

Achter de negen koplopers hielden de rivalen voor de gele trui zich lange tijd stil. Onder leiding van de Astana-renners bleef het peloton op de beklimming van de laatste berg (buitencategorie) lang bij elkaar.

Aanvallen

De Zwitserse geletruidrager Cancellara kon zoals verwacht het tempo niet volgen en moest halverwege de klim lossen. Op twee kilometer van de finish was Cadel Evans, de kopman van Silence-Lotto, de eerste favoriet die een aanval plaatste.

Hij werd al snel teruggepakt door Contador, die enkele honderden meters later zelf demarreerde. De Spanjaard sloeg meteen een fors gat met zijn concurrenten en hield die voorsprong vast tot de finish.