BRIGNOLES - Weinigen twijfelden voor de Tour aan de snelheid van Mark Cavendish en na zondag zullen nog minder wielervolgers de overmacht van de Brit durven te betwisten. De sprinter van Team Columbia maakte in de tweede rit van de Ronde van Frankrijk zijn faam waar.

De Amerikaan Tyler Farrar, de enige concurrent die in de slotfase in zijn wiel kon blijven, zag tot zijn frustratie in de slotmeters het gat alleen maar groeien.

De 24-jarige krachtpatser is momenteel verreweg de snelste sprinter van het peloton. Dat was hij vorig jaar al, toen hij in de Tour vier etappes won. Parijs haalde hij in dat jaar niet, Cavendish wilde zich na zijn ritzeges gaan toeleggen op de Olympische Spelen van Peking.

Nu hij al vijf ritten in totaal achter zijn naam heeft, is zijn persoonlijke doel het einde van deze Tour te halen. Met of zonder groene trui. Dat tricot heeft hij sinds zondag wel in zijn bezit.

Supergevoel

''Dat is een supergevoel, de groene trui is de droom van iedere sprinter. Maar het is voor mij vandaag niet meer dan de kers op de taart'', stelde hij. Ritoverwinningen zijn op dit moment belangrijker. Niet alleen voor hem, maar ook voor zijn ploeg.

Zoals het een goed winnaar betaamt, zwaaide Cavendish zijn maten veel lof toe: ''De hele ploeg heeft vandaag voor mij gewerkt. Elke etappewinst in de Tour is geweldig, maar als het allemaal zo perfect loopt als vandaag, maakt dat het wel heel zoet.''

Team Columbia wachtte zondag lang met het jagen op vier koplopers, van wie de Nederlander Stef Clement aan het einde van de dag als strijdlustigste werd bestempeld. Toen het verschil op 40 kilometer van de streep nog vier minuten was, opende de ploeg de jacht. Zienderogen werd het gat kleiner. De Amerikaan George Hincapie maakte het werk namens de ploeg af en zette Cavendish perfect af.

Valpartij

Niet alle sprinters kwamen zondag aan hun specialiteit toe. De Spanjaard Koldo Fernandez miste parkoerskennis en kwam in de laatste bocht ten val. Hij zorgde er voor dat een aantal renners, onder wie Belgisch kampioen Tom Boonen, rechtdoor van het parkoers af reed.

Sprinters als Boonen, Oscar Freire en de Nederlander Kenny van Hummel kwamen mede daardoor niet toe aan een krachtmeting met Cavendish. Maandag krijgen zij misschien een nieuwe kans, als het parkoers weer geknipt lijkt voor de sprinters. Maar ook zonder tegenslag moeten ze dan nog steeds zien af te rekenen met het grootste obstakel; Mark Cavendish.

Lees alles over de Tour op onze special