MONACO - Hij is topfavoriet, maar rijdt voor dezelfde ploeg als zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong. Je zou denken dat dat nogal wat druk oplevert voor Alberto Contador. De Spaanse wielrenner beaamt dat, maar haalt er tegelijkertijd kracht uit. Contador begint zaterdag in Monaco aan de Tour die hem zijn tweede eindzege moet opleveren.

"Ja, ik voel meer druk", zei Contador vrijdag op de dag voor de start van de Ronde van Frankrijk. "Maar daar houd ik van."

De Spanjaard is 26, maar heeft nu al de drie grote ronden op zijn naam geschreven. Toch beschouwt de Astana-coureur zijn missie in Frankrijk als lastiger dan in 2007, toen hij de Tour won.

"Destijds ging ik naar Frankrijk om de witte trui te winnen voor beste jongere. Toen was de verrassingsfactor in mijn voordeel. In dit jaar ben ik topfavoriet en kan ik niet meer verrassen. Het is nu compleet anders."

Zaterdag hoeft Contador nog niet zo nodig vooraan te staan. De Spanjaard verwacht in de eerste etappe, een tijdrit van 15,5 km, nog geen grote tijdsverschillen. "Ik heb daar niets te bewijzen. Het is geen etappe om risico's te gaan nemen."