AMSTERDAM - Lance Armstrong en Frankrijk houden een haat-liefde-verhouding. De Franse minister van sport waarschuwt de Amerikaan dat hij een van de belangrijkste doelwitten is van dopingcontroles tijdens de Tour de France. Roselyne Bachelot zei dat vrijdag voor de Franse televisiezender i-Tele.

"Het aantal dopingcontroles wordt opgevoerd", meldde Bachelot. "Ik vertel Lance Armstrong dat hij op onze speciale aandacht kan rekenen." Pierre Bordry, het hoofd van het Franse antidopingagentschap AFLD, dat de tests uitvoert, had eerder nog gesteld dat Armstrong behandeld zou worden als ieder ander.

Er doen al jaren geruchten de ronde over dopinggebruik van Armstrong, die tussen 1999 en 2005 zeven keer op rij de Tour won. De Texaan zelf heeft altijd ontkend dat hij verboden substanties heeft gebruikt.

Aanvaring

Eerder dit jaar had Armstrong ook al een aanvaring met de Franse autoriteiten toen hij een dopingcontroleur liet wachten om na te kijken of deze echt voor de AFLD werkte.

De Astana-renner douchte in de tussentijd, wat volgens de AFLD gelijkstond aan het niet meewerken aan een dopingcontrole, omdat Armstrong bewijs zou kunnen hebben verdoezeld. Uiteindelijk liep die zaak met een sisser af.

Niet in de war

Van de aangekondigde extra controles raakt Armstrong niet in de war, zo schreef hij. ''Geen zorgen, het gaat al tien jaar zo. Ik heb niets te verbergen'', schreef hij vrijdag op zijn persoonlijke Twitter-pagina.