MONACO - Harold Knebel wilde donderdag alsnog reageren op het nieuws dat Thomas Dekker is betrapt op het gebruik van de epo-variant dynepo. Een dag nadat Dekker door de ploegleiding van Silence-Lotto op non-actief was gesteld, sprak de baas van de Raboploeg zich uit.

"Het is een schok voor de wielersport en een extra schok voor ons, omdat Thomas voor Rabobank heeft gereden."

Rabobank en Dekker gingen vorig jaar, kort na de Tour, uit elkaar, nadat een vertrouwensbreuk was ontstaan. Knebel botste met Dekker, maar houdt vol dat de ontbinding van het contract niets te maken had met de schommelingen in de bloedwaarden van de renner die vorig jaar werden geconstateerd.

Geen startverbod

"Die variaties riepen vragen op, maar wij hebben destijds aan de boodschapper, de UCI, uitdrukkelijk gevraagd of er een probleem was. Thomas was niet verdacht en er was dus ook geen sprake van een startverbod."

Het vertrek van de renner had volgens Knebel alles te maken met het veranderde beleid naar aanleiding van de affaire-Rasmussen. De Deense renner werd in de zomer van 2007 door de ploeg ontslagen omdat hij had gelogen over zijn verblijfplaatsen voor de Tour van dat jaar. Dat gebeurde op het moment dat hij in het geel door Frankrijk fietste.

Later maakte het Franse antidopinglab AFLD bekend bij de Deen sporen van dynepo te hebben gevonden, een epovariant die op dat moment niet strafbaar was, maar inmiddels door aangepaste normen wel tot een schorsing leidt. Dekker is betrapt op hetzelfde middel.

Verband

"Ik snap dat er nu druk gespeculeerd wordt maar er is geen verband tussen die twee zaken. Het is alleen zo dat door de affaire rond Rasmussen nieuw beleid is ontwikkeld. Vanaf toen zijn er duidelijke regels ingevoerd waarmee Thomas zich vanaf het begin niet comfortabel voelde."

Knebel begrijpt de speculaties dat Dekker wel degelijk bij Rabobank moest vertrekken vanwege de verstoorde verhoudingen in zijn bloed. "Maar nogmaals: de UCI spreekt nu van een patroon in de bloedwaarden van 2008 en 2009 dat heeft geleid tot het besluit een urinestaal uit 2007 opnieuw te controleren. Op het moment dat Thomas bij ons reed was die test negatief en waren er ook geen concrete aanwijzingen dat hij verdacht zou zijn."

Geen oordeel

Een waardeoordeel over Dekker wilde de directeur van de Rabobankploeg niet geven. Beide partijen spraken bij de ontbinding van het contract af niet in het openbaar over de affaire te spreken. Op overtreding staat een forse boete.

Knebel: "Met de affaire-Rasmussen heeft iedereen kunnen zien hoeveel schade een renner de wielersport kan toebrengen. Over Thomas houd ik me op de vlakte, ook over de ontbinding van het contract. Dat dit speculaties oproept neem ik voor lief, wij houden ons aan afspraken."

Lees alles over de Tour de France op onze special