RIJSWIJK - Wielrenner Thomas Dekker begrijpt niet hoe hij positief heeft kunnen testen op het gebruik van dynepo. ''Dit is een heel raar verhaal'', stelt de 24-jarige sporter in een donderdag gepubliceerd interview in dagblad De Telegraaf.

Zijn Belgische werkgever Silence-Lotto zette Dekker woensdag uit de wielerploeg, nadat een hernieuwde controle van een urinestaal uit december 2007 uitwees dat hij doping had gebruikt.

De wielrenner zou zaterdag van start gaan in de Ronde van Frankrijk.

Heel vreemd

''Ik vind het allemaal heel vreemd. Ik weet niet wat er precies aan de hand is, maar ik heb het gevoel dat ik geflikt word'', aldus de renner uit Dirkshorn, die in 2007 nog voor de Rabobank-wielerploeg fietste.

''Op de dag dat ik naar de Tour vertrek, komt ineens dit verhaal opduiken. Hoe kan een staal die in 2007 is onderzocht en negatief is verklaard nu opeens opnieuw worden getest? Hier klopt iets niet.''

Talent

Dekker gold als een van de grootste wielertalenten van Nederland. Hij schreef mooie koersen op zijn naam zoals de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Romandië.

In 2007 was hij superknecht van de Deen Michael Rasmussen, die in het geel uit de Tour werd verwijderd. In 2008 mocht hij van Rabobank niet naar de Tour. Later bleek dat er bij Dekker variabele bloedwaarden waren gevonden.

Nogmaals onderzoeken

Voor de internationale wielrenunie UCI waren die verdachte resultaten aanleiding om alle urinestalen die bij Dekker zijn verzameld sinds de invoering van het biologisch paspoort nogmaals te onderzoeken.

Een onaangekondigde dopingcontrole op 24 december 2007 is hem nu fataal geworden. Met nieuwe detectiemethoden is dynepo, een variant van epo, ontdekt. De UCI heeft de wielerbond van Monaco, de plaats waar Dekker woont, opgedragen disciplinaire maatregelen te ondernemen.

Einde

De renner zelf verblijft momenteel in Milaan om met zijn advocaat te overleggen welke stappen hij kan ondernemen. ''Dit mag niet het einde van mijn wielercarrière betekenen. Er kloppen veel zaken niet. Ik zal mijn naam moeten redden en dat zal niet gemakkelijk zijn.''