MAINZ - Bij QuickStep is sprake geweest van doping. Dat heeft het Duitse televisieprogramma 'Frontal 21' (ZDF) dinsdag gemeld op basis van inzage in bekentenissen van wielrenner Patrick Sinkewitz. De Duitser kwam van 2003 tot 2005 uit voor de Belgische formatie.

Sinkewitz zou volgens 'Frontal 21' in november 2007 tegenover wereldantidopingbureau WADA hebben verklaard dat er bij de Belgische ploeg sprake was van systematische doping.

Volgens de huidige renner van het Tsjechische team PSK Whirlpool kreeg hij testosteron, groeihormoon en epo toegediend. Ook gaven de teamartsen hem voor belangrijke wedstrijden cortisoneninjecties in de arm.

UCI

De verklaringen van Sinkewitz werden pas vorige week, ruim anderhalf jaar na de verhoren, aan de UCI doorgestuurd. Het is nog onbekend of de internationale wielrenunie stappen gaat ondernemen.

Sinkewitz werd in de zomer van 2007, als renner van T-Mobile, betrapt op doping. De Duitse tv-zenders ARD en ZDF besloten daarop uit protest geen live-beelden meer uit te zenden van de Ronde van Frankrijk.

Zelf werd Sinkewitz door zijn ploeg T-Mobile tijdens de Tour ontslagen, nadat zijn positieve dopingcontrole bekend was geworden.

Epo

De Duitse wielrenner gaf later toe dat hij naast testosteron ook epo had gebruikt en bovendien bloedtransfusies had ondergaan.

Op grond van zijn getuigenverklaringen werd zijn straf door de tuchtcommissie van de Duitse wielerbond teruggebracht van twee naar een jaar.