RUGGELL - Fabian Cancellara heeft zaterdag de eerste etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Zwitserse wielrenner van Team Saxo Bank won de individuele tijdrit over 7,8 kilometer tussen Mauren en Ruggell met overmacht.

De Tsjech Roman Kreuziger werd op negentien seconden tweede. Andreas Klöden uit Duitsland eindigde als derde op 22 tellen.

De Nederlander Lars Boom (Rabobank) eindigde in zijn eerste wegseizoen op de negende plaats, op 34 seconden van de winnaar.

Goede uitgangspositie

Kreuziger was vorig jaar de eindwinnaar in Zwitserland. Zaterdag verschafte de klassementsrenner zich opnieuw een goede uitgangspositie voor de koers uit de ProTour. Maar de aandacht ging terecht uit naar de dagwinnaar.

Cancellara maakte op eigen bodem indruk, kort voor het begin van de Ronde van Frankrijk. In 2007 won hij de proloog van de Tour, die destijds in Londen werd verreden. De Zwitser trainde de hele week op het tijdrijden en dat betaalde zich uit.

"Ik weet dat ik dit soort tijdritten kan winnen, maar het is altijd weer speciaal als het gebeurt en ik de leiderstrui mag aantrekken", zei Cancellara. "Het is vooral bijzonder omdat het de eerste rit is van mijn thuiswedstrijd."

Geen klimmer

Dat hij de gele leiderstrui niet tot de laatste etappe zal dragen, beseft Cancellara maar al te goed. "Ik zal mijn best doen, zelfs in de bergen, maar ik ben nu eenmaal niet zo'n klimmer als bijvoorbeeld Kreuziger."

Een schouderblessure verpestte een groot deel van het voorseizoen van de renner van Saxo Bank, maar zaterdag toonde hij aan dat het met de vorm wel goed zit.

"Ik ga nu de trui verdedigen en proberen nog een rit te winnen. Ik heb veel motivatie om in mijn eigen land zo optimaal mogelijk te presteren."

Kennismaking

Voor Lars Boom is de Ronde van Zwitserland een kennismaking met koersen op ProTour-niveau. De renner die als veldrijder al een mooie staat van dienst opbouwde krijgt bijvoorbeeld later in de week te maken met het hooggebergte.

"Deze ronde is een ontdekkingstocht voor Lars", aldus ploegleider Adri van Houwelingen op de website van de Rabobankploeg. "Wat we van hem kunnen verwachten? Dat is voor ons ook een vraag. Lars is er zelf ook nieuwsgierig naar."