PARIJS - De internationale wielrenunie UCI wacht nog altijd op bewijsmateriaal uit Italië om Alejandro Valverde eventueel wereldwijd te kunnen schorsen.

De Spaanse wielrenner mag twee jaar niet koersen op Italiaanse bodem omdat het CONI, het nationaal olympisch comité, bewezen acht dat hij betrokken is geweest bij het dopingschandaal rond de Madrileense arts Eufemiano Fuentes

In diens koelkast werd een zak bloed aangetroffen dat overeenstemde met de staal die Valverde vorig jaar in Cuneo werd afgenomen tijdens een uitstapje van de Tour de France naar Italië.

Ook dit jaar komt de Tour heel even op Italiaans grondgebied. Valverde kan derhalve niet starten, tenzij het hof van arbitrage in Lausanne ook vindt dat het bewijs tegen hem illegaal is verkregen. De UCI kent de beweegredenen van het CONI officieel nog steeds niet.

"We zouden het rapport binnen 30 dagen krijgen. Die termijn loopt donderdag af", zei voorzitter Pat McQuaid. "Misschien komt het nog. Dan zal onze juridische afdeling de documenten bestuderen. Als alles is gebeurd volgens onze regels en volgens die van het antidopingbureau WADA dan zouden we eventueel een wereldwijde sanctie tegen Valverde kunnen treffen."