AMSTERDAM - Lance Armstrong heeft de dopingregels overtreden en kan daarvoor gestraft worden. Dat heeft de Franse antidopingautoriteit AFLD bekendgemaakt.

Armstrong heeft zich volgens de Fransen op 17 maart niet aan de verplichting gehouden 'onder de directe en constante supervisie' van de tester te blijven.

De AFLD had begin deze week al een rapport over het incident aan de Internationale Wielerunie UCI en het Wereldantidopingagentschap gestuurd.

Misdragen
De uitlatingen van de AFLD komen overeen met die van Armstrong. De Texaan reageerde gisteren op berichten dat hij zich misdragen zou hebben tijdens een dopingcontrole.

Volgens de zevenvoudig tourwinnaar was hij, met toestemming van de dopingcontroleur die hem kwam testen, gaan douchen terwijl zijn assistenten uitzochten of de AFLD de Amerikaan mocht controleren. De onaangekondigde controle vond plaats toen Armstrong in Frankrijk aan het trainen was.

Negatief
De AFLD liet zich niet uit over wat de mogelijke straffen voor het vergrijp waren, maar stelde wel dat tests op het bij de controle verzamelde bloed, de urine en het haar van de wielrenner negatief waren.

Armstrong is van plan dit jaar de Tour de France te rijden.