HOOGERHEIDE - De status voor het veldrijden als topsport bij sportkoepel NOCNSF lijkt gewaarborgd. In samenwerking met de internationale wielrenunie UCI is de Nederlandse bond KNWU erin geslaagd bij de wereldkampioenschappen in Hoogerheide 24 landen aan de start te krijgen.

"Cyprus, Noorwegen en Zweden moeten officieel nog arriveren in Nederland, maar iedereen heeft zijn deelname bevestigd. Ik ga ervan uit dat we de 24 landen halen", zei Gerrit Middag donderdag namens de KNWU.

De topsportstatus is belangrijk om in aanmerking te komen voor subsidie. Vorig jaar kwam de financiële steun voor het veldrijden al ter discussie te staan. De KNWU heeft zich daarom extra ingezet. "We hebben hierbij hulp gekregen van de UCI. Landen waar ze ook crossen, maar die normaal niet naar de WK komen, hebben een brief gehad. Er is hier gelukkig gehoor aan gegeven. Dat was heel belangrijk voor ons."

Vanuit Italië verschenen onlangs ook verhalen dat het veldrijden in aanmerking zou komen voor olympische status. "Ik heb daar nog niets over gehoord. Dat lijken mij meer geruchten", zei Middag.