DIEGEM - Zdenek Stybar heeft zondag de veldrit in Diegem gewonnen, de zesde wedstrijd van de Superprestige 2008-2009. De Tsjechische wielrenner bleef in de Belgische plaats de lokale favorieten Klaas Vantornout en Sven Nys voor. De laatste bleef nog wel leider in de algemene rangschikking.

Zijn voorsprong op Vantornout, die in de slotfase profiteerde van een val van Nys, slonk naar twee punten. Beste Nederlander was Thijs Al, vierde. Hij verloor op een lekke band, opgelopen toen Nys voor zijn neus onderuit ging, de spurt om brons.

"Als Nys niet was gevallen en Al niet over zijn fiets was gereden, was ik op de vierde plaats geëindigd. Daar had ik me al bij neergelegd", zei Vantornout eerlijk.

Nys had geen idee wat hem overkwam. "Mijn voorwiel schoof weg en plots lag ik tegen de grond. Ik denk dat het te maken heeft gehad met steentjes die tussen de noppen van mijn banden waren gaan zitten. Het zorgde natuurlijk wel voor een andere situatie. Ineens reed mijn naaste belager in het klassement niet achter mij maar voor mij."

Boom
Lars Boom stelde teleur. De Raborenner werd, ruim na Gerben de Knegt (achtste) en net achter Thijs van Amerongen, veertiende op1.45 van de winnaar. Ploeggenoot Bart Aernouts was al snel kansloos door een valpartij.

Al, dit seizoen vaak met de besten mee vooraan, was het snelst weg op het hardbevroren parcours in Diegem. Hij nam enkele tientallen meters voorsprong en dwong Nys al meteen tot een reactie. De favoriet haalde, om een scenario als onlangs in Zolder te voorkomen, de vroege vluchter inderdaad terug. Nys sleurde tien concurrenten mee, onder wie Boom, De Knegt, Bart Wellens, Vantornout en Stybar.

Avontuur
De Tsjech was de volgende die het avontuur koos. Hij pakte snel meer dan vijftig meter. De achtervolgers twijfelden. Pas in de vierde van in totaal negen ronden gingen vijf mannen op jacht, onder wie opnieuw Nys en Al. Erg serieus was de poging niet.

Stybar bleef vooruit en verloor zelfs niet al te veel tijd toen hij lek reed. "Een fantastische dag, zoals ik er vorig jaar een kende in Kalmthout. Ik moest wel diep gaan, maar gelukkig was ik sterk genoeg", zei de winnaar vergenoegd.