NOMMAY - Lars Boom heeft zondag de wereldbekerwedstrijd veldrijden in het Franse Nommay op zijn naam geschreven. De Nederlandse wereldkampioen versloeg in de eindsprint de Belg Sven Nys. Het tweetal ging de laatste drie ronden alleen aan kop.

Nys' landgenoot Bart Wellens werd op 21 seconden derde. Veteraan Richard Groenendaal ging een paar seconden later als vierde over de eindstreep.

Nys heeft met nog drie races te gaan nog steeds de leiding in het wereldbekerklassement en vergrootte in Nommay zelfs zijn voorsprong op nummer twee Wellens. Boom, die een aantal wedstrijden liet schieten in verband met een trainingsstage op Lanzarote, steeg naar de achtste plaats.

Zo'n drie ronden voor het einde reden Boom en Nys in een spannende race weg van een kopgroep met topfavorieten als Wellens, Groenendaal en de Franse kampioen Francis Mourey. Wellens kwam nog terug tot een kleine vijf seconden, maar moest toch nog afhaken.

Geen centimeter
Boom en Nys wisselden af aan kop, maar gaven elkaar geen centimeter cadeau. De korte sprint richting eindstreep bracht uiteindelijk de beslissing; Boom bleek de meeste kracht over te hebben.

"Ja, zo'n overwinning een maand voor het wereldkampioenschap voelt goed. Ik kon vandaag heel makkelijk meekomen. Het was een zwaar parcours, maar ik kreeg de pedalen makkelijk rond. Ik heb het niet moeilijk gehad tot twee ronden voor het einde. Ik ben ook nog wel wat vermoeid van Lanzarote", zei de lange Rabo-renner na afloop. Het WK vindt op 31 januari plaats in Hoogerheide.

De 22-jarige Boom won dit seizoen een keer eerder een wereldbekerwedstrijd. Dat was vorige maand in Pijnacker.