PIJNACKER - De veldrijders leggen zich niet neer bij het besluit van NOCNSF om de subsidie voor hun sport vanaf volgend jaar te schrappen. Op initiatief van Daphny van den Brand gaat er een protestbrief naar de sportkoepel.

"Misschien kunnen we ook nog iets richting NOCNSF-voorzitter Erica Terpstra doen", zei Van den Brand zondag na haar vijfde plaats bij de wereldbekerwedstrijd in Pijnacker.

Doodzonde
"We laten het er in ieder geval niet bij zitten. Ik begrijp er ook niks van, want we horen toch bij de beste tien landen van Europa. Dit is niet echt motiverend voor de jeugd. Het zou toch doodzonde zijn als wij straks geen opvolgers krijgen."

Van den Brand wordt gesteund door haar ploegleider Frank Groenendaal en bondscoach Johan Lammerts. "Frank steekt al heel lang zijn nek uit voor het veldrijden. Het zou zonde zijn als alles nu als een pudding in elkaar zakt."

A-status
De beslissing is voor Van den Brand extra sneu omdat ze haar A-status kwijtraakt. "Dat geld is nu niet mijn grootste zorg. Ik ben meer bezig om in de juiste conditie te komen. Maar iemand moet iets doen. Ik ben altijd een vechter geweest, dus ik ben bereid dat nu weer te doen. Ook andere renners proberen hun steentje bij te dragen. Het veldrijden mag niet verloren gaan."