PARIJS - Wielrenner Berhard Kohl is volgens de Franse sportkrant l'Equipe tijdens de Ronde van Frankrijk betrapt op het gebruik van de epovariant CERA. De Oostenrijkse renner uit de ploeg Gerolsteiner sloot de Tour verrassend als nummer drie in het eindklassement af en won het bergklassement.

Teammanager Hans-Michael Holczer van Gerolsteiner gaf maandagavond aan dat hij door Kohl op de hoogte was gesteld van het nieuws. Kohl is de tweede renner van Gerolsteiner die ruim twee maanden na de Tour op CERA wordt gepakt door het Franse antidopingbureau AFLD.

Vorige week kwam naar buiten dat de Duitser Stefan Schumacher, tweevoudig etappewinnaar in de Tour, ook al met de derde generatie epo in de weer was geweest. Kohl en Schumacher waren tijdens de Tour de France kamergenoten.

Ricco
Naast Kohl en Schumacher werden ook de Italiaanse tourstarters Riccardo Ricco en Leonardo Piepoli door het AFLD gepakt op CERA. Er waren in de meest aansprekende rondewedstrijd van het jaar ook nog twee 'gewone' epo-gevallen: de Spanjaarden Moises Duenas en Manuel Beltran.

Kohl zou volgend jaar voor de Belgische formatie Silence-Lotto uitkomen. Begin september tekende de Oostenrijker bij die ploeg een contract voor drie seizoenen. Kohl reed in het verleden ook nog voor het Continental Team van de Rabobank, een opleidingsploeg.

Dreun
Silence-Lotto liet maandagavond al weten dat als het verhaal rond Kohl klopt, het contract direct ontbonden zal worden. "Dit is een flinke dreun", gaf teammanager Marc Sergeant aan. "We hebben veel tijd en energie in deze transfer gestoken. Niks deed vermoeden dat Kohl een risicogeval was. Hij had geen afwijkende bloedwaarden. Maar bedriegers moeten eruit. Bij ons komt hij niet binnen", aldus Sergeant.

Het Franse antidopingbureau verspreidde maandagavond een verklaring waarin het aangaf dat het lab in Chatenay-Malabry twee afwijkende bloedmonsters ontdekte bij controles die zijn uitgevoerd op 3 en 15 juli, dus voor en tijdens de Ronde van Frankrijk. De Tour begon op 5 juli.

Mentsjov
Mocht Kohl straks daadwerkelijk geschorst worden wegens overtreding van de dopingreglementen, dan eindigt Denis Mentsjov alsnog als derde in de Tour. De Rus die voor de Rabobank fietst, eindigde in het eindklassement als vierde maar schuift dan een plaatsje op.

Het is niet ondenkbaar dat het AFLD de komende tijd met meer namen van renners naar buiten komt die kort voor en/of tijdens de Tour aan CERA hebben gezeten. Het lab in Chatenay-Malabry onderzoekt momenteel nog bewaarde bloedmonsters van renners met verdachte bloedwaarden door testen met elkaar te vergelijken.